Dat bleek 8 juli tijdens de videodag van Scholieren.com. Zo'n tien docenten wisselden hier feedback, tips en ervaringen uit over het maken van uitlegvideo's. 

Scholieren.com verzamelt sinds januari 2015 de beste video's van docenten op een nieuw videoplatform. Inmiddels vinden leerlingen hier honderden video's die hen ondersteunen bij hun huiswerk. Scholieren.com bood met de videodag de makers van deze video's de gelegenheid om kennis te maken en om kennis uit te wisselen. Dit gebeurde onder leiding van John Hennequin (documentairemaker en docent en onderzoeker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht).

Tal van redenen

Er zijn tal van redenen waarom docenten uitlegvideo's maken en op YouTube zetten, zo blijkt bij het voorstelrondje. Bijvoorbeeld omdat ze aanbod voor hun eigen vakgebied misten. "Er waren wel veel video's voor de bovenbouw, maar niet voor de onderbouw. Ik ben zelf veel bezig met film en wilde kijken of ik daarmee iets kon doen voor mijn onderwijs", vertelt geschiedenisdocent Daan Visser. Andere docenten maakten hun eerste video omdat ze in tijdnood zaten. "De planning op school was onhandig. We zaten vlak voor een toetsweek en er was weinig tijd om leerlingen voor te bereiden. Met een video-uitleg op internet kon ik leerlingen toch iets bieden."

Bevlogen YouTube-docenten inspireren elkaar op videodag Scholieren.com Sommige docenten zitten in het holst van de nacht nog achter hun computer om prachtige uitlegvideo's te maken voor leerlingen
Docent wiskunde Hester Vogels maakt in haar vrije tijd video's met uitleg voor havo examenkandidaten © wiskundekunjeleren.nl

Technische drempel

Opvallend: slechts een van de leraren in het gezelschap is vrouw. Wiskundedocente Hester Vogels denkt dat er misschien een technische drempel is, die vrouwelijke collega's ervan weerhoudt om aan de slag te gaan met video. Toch hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, zo blijkt. Vakgenoot Marcel Eggen maakt bijvoorbeeld eenvoudige uitlegvideo's die toch verbluffend duidelijk zijn.

'Workflow gericht op snelheid'

Behalve een technische drempel wordt tijdgebrek vaak genoemd als argument om niets met video te doen. Maar ook dat hoeft geen belemmering te zijn. "Mijn 'workflow' is gericht op snelheid", vertelt Jan Willem Eckhart (docent wiskunde, natuurkunde, scheikunde), die in vier jaar maar liefst 1.700 video's maakte. "Voor ik hier naartoe kwam, had ik tien minuten tijd, en toen heb ik nog een filmpje opgenomen."

Andere docenten besteden veel meer tijd aan hun producties. Zo werken de Rene en Jeroen (beiden economieleraar) soms maar liefst 30 tot 40 uur aan hun video's. Hun Ecoshow ziet gelikt uit en zit vol indrukwekkende special effects. "Deze video's zijn super voor flipping the classroom!", reageert een collega.

Passend bij je onderwijsstijl

Wanneer is een video geslaagd? Het hoeft echt geen cinematografisch hoogstandje te zijn. Het is vooral belangrijk dat de video's passen bij je onderwijsstijl, en dat ze bijdragen aan het doel dat je wilt bereiken, zijn de deelnemers het met elkaar eens. En dan levert video ook echt iets op. "Leerlingen kunnen de instructie thuis bekijken. Zo houd ik in de les tijd over voor andere dingen", vertelt bijvoorbeeld Arnoud Kuijpers. Andere videomakers vertellen dat leerlingen de stof beter begrijpen als zij de uitleg op hun gemak kunnen bekijken. Daar worden ze immers niet afgeleid en ze kunnen de video zo vaak herhalen als ze willen.

Voorlopers

Veel deelnemers blijken op hun school voorloper. Ze vinden het daarom erg nuttig om van gelijkgestemden feedback te krijgen op hun eigen werk. "Ik heb hier zeker iets van opgestoken", zegt docent Duits Martin Ringenaldus na afloop van de bijeenkomst. "Je ziet hoe anderen het aanpakken en je krijgt zo inspiratie voor je eigen video's".

Tips en inspiratie

De videodag was een besloten bijeenkomst voor de docenten achter de video's op Scholieren.com. Wil je zien hoe deze docenten gebruikmaken van video voor hun onderwijs? Bekijk dan hun filmpjes op het videoplatform van Scholieren.com.

Deel Bevlogen YouTube-docenten inspireren elkaar op videodag Scholieren.com

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug