De 'Aanpak informatiebeveiliging en privacy' is een online 'cursus', bedoeld voor schoolbestuurders, ict-coördinatoren en docenten. Hij sluit aan op vragen die scholen steeds vaker stellen over informatiebeveiliging en privacy (IBP). IBP is een zeer breed onderwerp, waarmee je school op allerlei momenten wordt geconfronteerd.

Wat als schoolsystemen uitvallen vlak vóór een toets die digitaal wordt afgenomen? Met de 'Aanpak informatiebeveiliging en privacy' bereid je je school voor op deze en andere problemen © Hollandse Hoogte/Flip Franssen

Ouders vragen bijvoorbeeld of de persoonsgegevens van hun kinderen wel voldoende beschermd zijn. Of de accountant schrijft in zijn verklaring dat je school meer moet doen aan 'cyber security'.

De handen in het haar

En soms wordt een school geconfronteerd met problemen van buitenaf. Zo zat een school in Zoetermeer onlangs met de handen in het haar omdat ze werd geteisterd door zogenaamde 'DDoS-aanvallen', waarmee hackers de schoolsystemen wilden platleggen. Die aanvallen begonnen altijd vlák voor de rekentoets, met alle gevolgen van dien... Dit soort incidenten komt regelmatig voor. Hoe zorg je dat je onderwijs hier niet onder lijdt?

Eenvoudig en toegankelijk

Wil je deze en andere problemen voorkomen, dan is het belangrijk om informatiebeveiliging en privacy goed te regelen. Dat wordt ook van scholen gevraagd door de wetgever. Maar scholen hebben hiervoor niet altijd de kennis en tijd en zien soms door de bomen het bos niet meer.

De behoefte aan een simpele landkaart is duidelijk. Met een toegankelijke en eenvoudige aanpak helpen Kennisnet, de PO-Raad en de VO-raad jou om in 3 stappen een goede basis te leggen voor IBP op jouw school. Zo regel je stap voor stap, verbetering voor verbetering, de informatiebeveiliging en privacy op jouw school.

Waarom aan de slag met deze aanpak?

Door aan de slag te gaan met deze aanpak, is je school beter voorbereid op incidenten, de privacy van leerlingen is beter beschermd en er is minder kans dat je je onderwijs wordt geraakt door uitval van systemen. Ook verliezen docenten geen kostbare tijd aan het oplossen van incidenten en problemen.

En niet onbelangrijk: je school voldoet aan de wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Het toezicht op wet- en regelgeving wordt in de nabije toekomst verder aangescherpt. Lees ook wat er voor scholen verandert door nieuwe Europese regelgeving.

Dít bereik je met de aanpak IBP

De aanpak vertaalt op een praktische manier de wet- en regelgeving, normen en maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy, naar de praktijk binnen het onderwijs. Als je deze aanpak navolgt, bereik je het volgende:

Ga aan de slag met de 'Aanpak informatiebeveiliging en privacy' op Wikiwijs, het onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, vergelijkt, maakt en deelt.

Webinar

Meer weten over IBP? Tijdens de maand van de IBP in oktober 2017, is een webinar opgenomen. Heb je deze gemist? Kijk de webinar IBP terug.

Meer informatie

Heb je vragen, suggesties of opmerkingen over deze aanpak, of over informatiebeveiliging en privacy? Neem dan contact op met de IBP helpdesk van Kennisnet, via: ibp@kennisnet.nl.

 

 

Deel Aanpak IBP en webinar: zo bescherm je je school tegen hacks, lekken en uitval

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug