1. Wil ik een schrijffunctionaliteit op het scherm?

Wat wilt u met een scherm? Wilt u erop kunnen schrijven of niet? Als u tot de conclusie komt dat u geen schrijffunctionaliteit wilt, dan kan een groot formaat televisie al volstaan in plaats van een touchscreen. 
Wilt u kunnen schrijven op het scherm, dan kiest u voor een touchscreen.

2. Ervaar het schrijven op het touchscreen

Test de touch- en schrijffunctionaliteit van het touchscreen. Bijvoorbeeld bij een leverancier. Deze functionaliteit kan erg variëren tussen fabrikanten en productlijnen. Er zijn namelijk verschillende technieken om de invoer van de pen op het scherm te vertalen naar een pennenstreek. De verschillende technieken zorgen voor variatie van de schrijfervaring. Over het algemeen geldt: hoe beter de schrijfervaring, hoe duurder het touchscreen.

3. Kies ik voor extra bescherming of schrijfervaring? 

Sommige touchscreens zijn beschermd met een glasplaat om beschadiging te voorkomen. De glasplaat zorgt voor extra afstand tot het scherm. Mogelijk gevolg: het schrijven wordt hierdoor minder precies. Weeg dus goed af wat u belangrijker vindt.

Lerares en kind met touchscreen
Bij de keuze voor een touchscreen is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat u met scherm wilt doen.

4. Wil ik het scherm makkelijk kunnen verstellen en verplaatsen?

Wilt u het touchscreen makkelijk kunnen verplaatsen van klas naar klas? Kies dan voor een verrijdbare opstelling in plaats van een vaste plaatsing. Het is sowieso verstandig om te kiezen voor een touchscreen dat in hoogte verstelbaar is. Wij adviseren u om het plaatsen en aansluiten van het scherm over te laten aan iemand die kennis van zaken heeft. 

5. Ervaar het geluid

Bij het gebruik van een touchscreen moet het geluid goed zijn. De speakers die tegenwoordig in de touchscreens zitten, zijn meestal goed genoeg voor een vergaderruimte of klaslokaal. Toch is het belangrijk om het geluid voor de aanschaf te testen. Voldoet het geluid niet? Overweeg een ander touchscreen of bestel een soundbar of speakerset om het gebrek aan geluid op te vangen. 

6. Wat wil ik projecteren?

Voordat u een touchscreen aanschaft, is het natuurlijk goed om een duidelijk beeld te hebben van wat u wilt laten zien op het touchscreen. Touchscreens kunnen op 3 manieren worden gebruikt:

 1. Scherm is verbonden met de laptop van de leraar 
 2. Scherm is aan de achterkant voorzien van een computer met een specifiek formaat, een zogenaamde Open Pluggable Specification (OPS
 3. Scherm heeft een ingebouwde computer. 

Situatie 1

Wanneer u gebruik maakt van de laptop van de leraar (1), of er zelf een OPS-computer achter monteert (2), dan zorgt u zelf voor: 

Situatie 2

Wanneer u een scherm heeft met ingebouwde computer (3), dan moet u zich van tevoren door de leverancier laten informeren over de mogelijkheden op het scherm en of dit kan samenwerken de aanwezige apparatuur op school. Vragen die u kunt stellen:

Extra aandachtspunt

Ook goed om te weten: een touchscreen heeft een eigen besturingssysteem. Als het touchscreen op het netwerk wordt aangesloten, kan dit mogelijk een kwetsbaar punt in uw netwerk worden. Risico: dit kan mogelijk leiden tot een beveiligingsincident. Hoe voorkomt u dat? 

 1. Zorg dat het scherm is afgeschermd voor toegang door derden (zowel fysiek als met een wachtwoord op de software) 
 2. Zorg dat het mogelijk is om de software van het touchscreen te voorzien van updates en dat het scherm altijd over de meest recente software versie beschikt. Hiervoor kunt u bij uw ict-afdeling of ict-beheerder zijn.
 3. Betrek de ict-afdeling of ict-beheerder van de school bij de keuze van het touchscreen om extra werk na aanschaf of onmogelijkheden in het gebruik te voorkomen.

7. Hebben we een extra platform nodig?

Bij het maken van een goede keuze is het ook belangrijk dat u nadenkt of u een extra platform nodig heeft, zoals een samenwerkplatform of leeromgeving. Dit wordt door sommige producenten van touchscreens geleverd bij het touchscreen. Bedenk daarom van te voren of: 

 1. Past een extra platform in de huidige informatiearchitectuur van de school? 
 2. Heeft maakt de school al gebruik van software die hetzelfde levert als het extra platform?
 3. Voldoet het extra platform wel aan de regels die te maken hebben met informatiebeveiliging en privacy (IBP)?

8. Zorg voor duidelijke instructies voor de leraar

Nadat u tot een weloverwogen keuze bent gekomen, besluit u het scherm aan te schaffen. Nadat het op school is geleverd en geplaatst, kan het gebruikt worden. Voordat het gebruikt wordt is het belangrijk om voor duidelijke instructies voor leraren te zorgen. Alleen met duidelijke instructies kunnen zij optimaal gebruik maken van het touchscreen. Een leverancier kan u vaak helpen bij deze instructies.

Deel deze pagina: Touchscreen aanschaffen voor in de klas? 8 tips die u helpen bij uw keuze

Delen
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail