De meeste scholen weten intussen hoe ze hun video-onderwijs kunnen inrichten. De keuze voor een goede en veilige videoapp is daarbij van belang.

Kiezen voor een videoapp

Kennisnet adviseert om gebruik te maken van de gangbare software die veel scholen al gebruiken. De meeste scholen maken gebruik van Microsoft Teams of van Google Meet. Scholen hebben licenties voor deze software, want applicaties vallen binnen de educational licenties die zijn afgesloten. Ook zijn er elektronische leeromgevingen (ELO’s) die videochat aanbieden.

Voor de software die wordt gebruikt in deze programma’s zijn verwerkersovereenkomsten afgesloten waarin de privacyvoorwaarden goed geregeld zijn.

Andere software gebruiken?

Er zijn veel meer programma’s waarmee videochat mogelijk is. Als u deze overweegt:

Jongen kijkt naar beeldscherm laptop
Videoapp gebruiken? Verdiep uzelf goed in de risico’s en (on)mogelijkheden van de applicatie.

Update – aangepast advies over Zoom

In april 2020 hebben we geadviseerd om Zoom niet te kiezen als videoapp vanwege een aantal beveiligingsincidenten met dit populaire programma. Inmiddels heeft Zoom de beveiligingsissues opgelost. Het bedrijf besteedt nu meer structurele aandacht aan informatiebeveiliging. Zoom wordt daarom niet langer afgeraden. De betaalde versie heeft daarbij de voorkeur; die maakt het mogelijk om privacygevoelige informatie op te slaan op een server binnen Europa (binnen de Europese Economische Ruimte – EER – om precies te zijn).

Meer informatie

Heeft u vragen over informatiebeveiliging en privacy? Stuur dan een e-mail naar IBP(vervang deze tekst met @ teken)kennisnet.nl

Gerelateerde artikelen

Deel deze pagina: Kiezen voor een veilige videochatapplicatie

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail