Snel kiezen voor een videoapp

De sluiting van de scholen zorgde voor één prangende vraag: hoe zorgen we ervoor dat het onderwijs gewoon door kan gaan, liefst op korte termijn? Veel scholen hadden hier al applicaties voor in huis, maar ook nieuwere applicaties zoals Zoom kwamen in beeld als laagdrempelige en gebruiksvriendelijke optie. Zoom had bovendien een aantal handige mogelijkheden die andere apps misten. Bijvoorbeeld: met een groot aantal leerlingen tegelijk videochatten. Veel leraren maken nu gebruik voor hun lessen. Maar hoe zit het met de privacy-voorwaarden en beveiliging?

Wat is er aan de hand met Zoom?

De afgelopen weken kwam Zoom meerdere keren negatief in het nieuws. Zo bleken ze zonder het te melden persoonsgegevens door te geven aan Facebook en andere commerciële partijen. Ook legden ze ongevraagd links met LinkedIn-profielen van gebruikers en lekten er zelfs Windows-wachtwoorden van mensen uit. Verder bleken beweringen op het gebied van end-to-end-encryptie niet te kloppen.

Jongen kijkt naar beeldscherm laptop
Kennisnet: ‘Zoom gebruiken? Kies een veiliger alternatief’

Om veilig te kunnen Zoomen moeten bepaalde instellingen goed worden gezet. Gebeurt dit niet dan kunnen anderen deelnemen aan het gesprek en daarin aanstootgevende beelden vertonen, zoals al eerder op een school gebeurde.

Ook na een recente update van Zoom blijven er twijfels. Op papier lijkt de app zijn zaken nu beter op orde te hebben, maar is dat ook zo? Eerdere onjuiste beweringen en niet nagekomen beloften hebben Zoom bepaald niet geloofwaardiger gemaakt.

Ons advies

Ons advies aan scholen is ongewijzigd: gebruik de producten waar je nu al over beschikt en waarvoor je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten. Denk aan Office365 en G-suite for Education. Ook zijn er elektronische leeromgevingen (ELO’s) die videochat aanbieden. Hun voorwaarden zijn in lijn met de privacyvoorwaarden van het Nederlandse onderwijs en de Europese wet- en regelgeving op het gebied van privacy.

Online lesgeven vraagt om andere werkvormen en dus ook om een andere benadering van klassikaal onderwijs. Daarbij is de vraag of alle leerlingen in beeld moeten komen en wat daarvan de meerwaarde is. Kijk dus vooral kritisch naar de noodzaak van het gebruik van klassikale videochats. Wil een school desondanks andere (video)toepassingen inzetten, zoals Zoom? Verdiept u zich dan goed  in de risico’s om pijnlijke missers te voorkomen.

Meer informatie

Meer weten over de privacyeigenschappen van videochatapplicaties? Gebruik dan de privacy-quickscan op lesopafstand.nl

Deel Kennisnet: ‘Zoom gebruiken? Kies een veiliger alternatief’

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • E-mail