Robots nemen steeds meer taken van ons over in bijvoorbeeld de zorg en de bouw. Ook scholen zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden. “Bij basisschool Sint Wulfram werken we al een tijdje met robot Tobor, leerlingen zijn daar heel enthousiast over”, vertelt ict-coördinator Tamara Koopmans, “Maar hoe kunnen we de robot slim en efficiënt inzetten bij het leren van vaardigheden als taal en rekenen?”

Nieuwsgierigheid en verwondering

Stichting Katholiek Onderwijs West-Friesland (SKOWF) ging op onderzoek uit via een zogeheten versnellingsvraag. Een versnellingsvraag is een vraagstuk waar schoolbesturen tegenaan lopen bij de innovatieve inzet van ict in hun onderwijs. Een van de resultaten van deze vraag is de nieuwe Wikiwijs-pagina waar u alle informatie vindt om zelf aan de slag te gaan met een robot in de klas. Van achtergronden en aankooptips tot implementatieplannen en scripts.

Martin Ooijevaar, directeur onderwijs van SKOWF: “Robotisering is niet meer weg te denken uit de maatschappij, er dreigt een nieuwe tweedeling in de maatschappij te ontstaan door verschillen in digitale geletterdheid. Wij vinden het belangrijk om leerlingen vanuit hun nieuwsgierigheid en verwondering alle huidige en toekomstige mogelijkheden van de robot te leren benutten.”

Oneindig geduld

Maar, wat kan zo’n robot nou eigenlijk precies? En welk effect heeft dit op leerlingen? Tijdens de versnellingsvraag is via de Kennisrotonde van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) al het bestaande onderzoek geïnventariseerd. 

Op basisschool Sint Wulfram werken ze al een tijdje met robot Tobor, de leerlingen zijn erg enthousiast over de robot. © Kennisnet

Zo bleek bijvoorbeeld dat een-op-een leren met een robot een positief effect heeft, want robots behandelen iedere leerling gelijk, hebben oneindig veel geduld en zijn geschikt voor het eindeloos herhalen van dezelfde taak. Leerlingen ervaren ze daarom als ‘rechtvaardige’ actor.

Koopmans licht toe: “Wanneer de robot in de klas staat, zie je dat sommige kinderen ineens wel mee willen doen. De robot is dan de motivatie om aan de slag te gaan. De opbrengst is daarom groot en heeft voor ons echt een meerwaarde.” Ook zijn robots goed in instructie geven en kan het sociale gedrag van een robot invloed hebben op de leeropbrengsten.

Met de ogen volgen

“Daarnaast hebben we een marktonderzoek gedaan: welke soorten robots zijn er en hoe kun je als school aan een robot komen? Tot slot hebben we lessen ontwikkeld voor rekenen en taal, en hebben die getest met kinderen”, vertelt Koopmans. Alle resultaten en bevindingen vindt u op de Wikiwijs-pagina.

De Wikiwijs-pagina gaat vooral in op het gebruik van een NAO robot, een zogenaamd humanoïde robot. Deze lijken wat betreft lichaamsvorm enigszins op een mens en beschikken ook over dezelfde soort zintuigen. Hierdoor reageren ze op aanraking en spraak en kunnen ze een leerling bijvoorbeeld met de ogen volgen.

Drempel verlagen

Op Wikiwijs vindt u onder meer voor welke domeinen en leerdoelen van taal en rekenen u de robot kunt inzetten, zoals mondelinge taalvaardigheid en meetkunde. Ook kan de robot ondersteunen bij het aanleren van computational thinking.

“Door leerlingen te laten beseffen dat ze invloed hebben, digitaal geletterd te maken en samen te werken aan betekenisvolle thema’s, kunnen we dit omzetten in kansen”, vindt Ooievaar.

Via de nieuwe Wikiwijs-pagina wil Sint Wulfram het voor iedere school mogelijk maken op een toegankelijke manier gebruik te maken van een robot in de klas. Koopmans: “We willen de drempel naar het gebruik van een robot verlagen. Op Wikiwijs kun je meer te weten komen over hoe je een robot het beste kunt inzetten en je vindt voorbeelden van lessen.”

Meer informatie

Zelf aan de slag? Bekijk de Wikiwijs-pagina ‘Taal en rekenen met de robot in het basisonderwijs’

Meer weten over de versnellingsvraag? Bekijk het praktijkvoorbeeld ‘Hoe en voor welke onderdelen van taal en rekenen kan een robot ingezet worden?’

Deel deze pagina: Robot inzetten voor taal of rekenen? Nieuwe Wikiwijs-pagina helpt u op weg!

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail