Een goede internetverbinding is een onmisbare schakel in het onderwijs van vandaag. Bijvoorbeeld om het gebruik van digitale leermiddelen mogelijk te maken. Voor veel scholen is het nog onduidelijk hoeveel capaciteit hun internetverbinding precies nodig heeft – dat maakt de keuze voor een provider en het inkopen van internet een ingewikkelde klus.

Meerdere netwerkkabels voor meer capaciteit
Als de internetverbinding van uw school onvoldoende capaciteit heeft, kan dat impact hebben op uw onderwijs © Istock

Speelruimte en flexibiliteit

Bepaal allereerst wat de behoefte aan connectiviteit is op school. Probeer in te schatten hoeveel leerlingen gebruikmaken van devices. Houd daarbij niet alleen rekening met de huidige behoefte of de behoefte in de nabije toekomst. Om mee te kunnen gaan met nieuwe technologische ontwikkelingen in het onderwijs heeft de school speelruimte en flexibiliteit in bandbreedte nodig.

De verwachting is dat de benodigde bandbreedte binnen 3 jaar flink zal stijgen door een groei in het gelijktijdig gebruik van devices, de adoptie van digitaal leermateriaal en eventuele groei in leerlingenaantallen. Daarbij stijgt de behoefte aan upload-bandbreedte sneller dan de behoefte aan download-bandbreedte.

In de ‘handreiking internetverbinding’ staan achtergrondinformatie en adviezen die helpen de internetverbinding van de school goed af te stemmen op de behoefte. Deze handreiking bevat ook een rekenhulp om die in te kunnen schatten hoeveel bandbreedte je school nu en over vijf jaar nodig heeft. 

Zelf meten

Om de bandbreedte te monitoren kunt u deze op elk moment zelf meten. Doe dit regelmatig, dan kunt u in de gaten houden hoeveel bandbreedte er gebruikt wordt ten opzichte van de maximale capaciteit. Zo heeft u op tijd in de gaten wanneer er een uitbreiding nodig is. U kunt op de volgende 2 manieren de bandbreedte monitoren:

Daadwerkelijke bandbreedte

Let op: de bandbreedte die een aanbieder noemt, is meestal niet gegarandeerd. Houd daarom bij de keuze voor een provider in de gaten hoeveel bandbreedte er daadwerkelijk beschikbaar zal zijn.  Lees ook het antwoord op de vraag ‘Waar moet ik op letten bij de keuze van een provider?‘.

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie ‘Vraag & antwoord’.

Deel deze pagina: Hoeveel capaciteit heeft mijn internetverbinding nodig?

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail