“Veel mensen hebben het gevoel dat de wereld, zoals we die na de oorlog hebben leren kennen, wankelt op zijn fundamenten.” Dat zei De Winter in zijn afscheidstoespraak als hoogleraar, vlak voor de zomervakantie van 2017. “De democratie ligt onder vuur, Europa ligt onder vuur, er zijn terroristische aanslagen, er staan leiders op die liefst in naam van ‘het volk’ de rechtsstaat willen torpederen.” 

Hoop en optimisme

In de podcast gaat De Winter in op de digitale samenleving. Volgens de hoogleraar is er in de online wereld, bijvoorbeeld op sociale media, een soortgelijke wereld ontstaan. Een wereld waar mensen elkaar van alles toewensen. Vaak anoniem, maar gelukkig zijn dit dingen die zij elkaar in het dagelijks leven nooit durven zeggen. 

Kijk vanuit ene positief perspectief naar kinderen en technologie
De Winter: “Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd mee te geven dat ze er toe doen. Maar ook dat ze erbij horen en iets kunnen betekenen voor de samenleving.” © Reyer Boxem / Kennisnet

De Winter stelt ook dat jonge mensen hoop en optimisme nodig hebben, omdat het de motor is van persoonlijke ontwikkeling.  “Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd mee te geven dat ze er toe doen. Maar ook dat ze erbij horen en iets kunnen betekenen voor de samenleving. Dan wakker je hun motivatie aan om zich in te spannen, te werken aan doelen, te leren en zich te ontwikkelen. Als je dit niet of te weinig doet, dan is de kans groot dat ze sneller verdrietig, boos of wanhopig worden.”  

In de podcast gaan we met De Winter dieper in op het onderwijs, het jeugdbeleid en de opvoeding van tegenwoordig. Hoe hoopgevend is de pedagogiek van nu? Hoe geeft u als leraar betekenis aan vervelende gebeurtenissen die ongefilterd de wereld van kinderen binnenkomen? En hoe biedt u ze perspectief op een betere digitale wereld?

Beluister de podcast met Micha de Winter

Benieuwd? Beluister de podcast en abonneer u via Apple Podcasts, Spotify of uw favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.

Deel deze pagina: ‘Kijk vanuit een positief perspectief naar kinderen en technologie’

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail