In de podcast bespreken we de verschillende onderdelen waaruit een ict-ecosysteem is opgebouwd en welke afhankelijkheden verschillende leveranciers daarin hebben aangebracht. Ict-platforms bestaan uit onderdelen die van elkaar afhankelijk zijn om goed te kunnen functioneren, net zoals dier- en plantsoorten in de natuur van elkaar afhankelijk zijn om te kunnen overleven.  Dat ziet u ook terug in ecosystemen.

Bouwstenen van het ict-ecosysteem

Het ecosysteem is het geheel van devices met hun besturingssysteem, appstore, beheer- en klassenmanagement mogelijkheden en het cloudplatform, dat de kern vormt van zo’n systeem.

De cloudomgeving bevat naast toepassingen vaak ook functionaliteit om devices eenvoudig te kunnen beheren en klassenmanagement te ondersteunen. Zo bevat Google Apps for Education naast Google Classroom ook voorzieningen om Chromebooks eenvoudig te kunnen beheren.

Die mobiele devices vormen een andere belangrijke bouwsteen, die niet altijd elke cloudomgeving ondersteunen. Zo werken Chromebooks het beste samen met de Google-cloudomgeving, terwijl Windows-laptops vooral goed werken in de Office 365 omgeving en terwijl Apple-devices, zoals iPads, in elke cloudomgeving goed functioneren.

Volg het business model van de leverancier

De oorzaken van afhankelijkheden en beperkingen in ict-ecosystemen zijn eenvoudig verklaarbaar uit de keuzes die leveranciers maken om inkomsten te genereren.

Microsoft verkoopt softwarelicenties en abonnementen. Daarom is het in haar belang Microsoft-software goed te laten werken op elk device. Apple verkoopt vooral devices en verdient aan de verkoop van apps. Daarom bevordert ze een breed aanbod van applicaties op haar devices. Google genereert vooral inkomsten door haar gebruikers heel goed te kennen en hen een persoonlijk aanbod te kunnen doen.

Dat begint bij de juiste zoekresultaten, maar dit gaat altijd gepaard met gerichte advertenties waarvoor andere partijen Google betalen. Daarom biedt Google gratis clouddiensten aan, die worden gefinancierd uit de advertentie-inkomsten. Die clouddiensten zullen ook altijd gegevens over gebruikers verzamelen. Dat vormt het fundament voor de gerichte advertenties, die Google verkoopt. Chromebooks zijn daarom uitsluitend gericht op het gebruik van (Google’s) clouddiensten en ondersteunen geen lokale toepassingen. Want die dragen niet bij aan het verzamelen van profielinformatie van de gebruiker.

Als u op deze belangen let, is het goed mogelijk om het gedrag van elke leverancier te voorspellen en zelf te beslissen welk ecosysteem en eigenschappen het beste passen bij uw school.

Tot slot is Amazon ook een belangrijke speler in de cloud, maar vooral op de achtergrond, als toeleverancier van zeer efficiënte bouwblokken (opslag, rekenkracht) die het fundament vormen van de clouddiensten van een groot deel van de markt.

Beluister de Kennisnet podcast met Hans Pronk

Beluister de podcast en abonneer u via Apple Podcasts, Spotify of uw favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.

Deel deze pagina: Ecosysteem kiezen? Wees bewust van afhankelijkheden tussen bouwstenen

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail