Een goede internetverbinding is tegenwoordig een onmisbare schakel in het onderwijs. De keuze voor een provider en het soort product kan daar grote invloed op hebben. Maar veel scholen weten nog niet waar ze op moeten letten bij deze keuze. Kennisnet onderzocht welke factoren van belang zijn.

Een router met twee internetkabels. Welke internetprovider kies je voor je school?
Voor je onderwijs is het van belang dat je de juiste internetprovider kiest voor je school © Istock

Geadverteerde en daadwerkelijke beschikbare bandbreedte

Er is een verschil tussen de snelheden waarmee aanbieders adverteren en de daadwerkelijke snelheid van de aansluiting. De bandbreedte die een aanbieder noemt is veelal niet gegarandeerd. Aansluitingen in de omgeving die het netwerk belasten spelen ook een rol (de zogenaamde overboekingsfactor). Hoe meer andere gebruikers er actief zijn, hoe minder bandbreedte daadwerkelijk beschikbaar is. De invloed hiervan is lastig te voorspellen.

Verschil tussen zakelijke markt en diensten voor consumenten

Bij internetverbindingen, is er een verschil tussen diensten voor consumenten en voor de zakelijke markt. Zo is bij diensten voor consumenten de overboekingsfactor groter dan bij zakelijke diensten. Daardoor is op drukke tijdstippen de geadverteerde bandbreedte niet altijd beschikbaar. Bij een zakelijke aansluiting is de reactiesnelheid op storingen afgestemd op het bedrijfsleven en deze worden dus sneller opgelost. Ook zijn er vaak meer diensten mogelijk met een zakelijke oplossing en kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor vaste IP-adressen.

In principe is een school een zakelijke gebruiker, een bedrijf. Een trage verbinding of langdurige storingen hinderen het onderwijs. Het is daarom verstandig om voor een zakelijk product kiezen. Stel daarbij samen met de aanbieder vast welke beschikbare bandbreedte u kan verwachten voor een specifieke dienst op de schoollocatie en controleer of dit voldoet aan de bandbreedte die u nodig heeft. Om de benodigde bandbreedte te bepalen heeft Kennisnet een rekenhulpmiddel beschikbaar. 

Kwaliteitsaspecten

Onderwijs dat ondersteund wordt met ict stelt ook eisen aan de kwaliteit van de internetverbinding. Vooral als het gaat om het gebruik van digitale leermiddelen en andere cloudtoepassingen en interactieve multimedia zoals VoIP, Skype en Facetime.

Let bij de keuze van een product of provider op kwaliteitsaspecten als packet loss, latency en jitter. Deze kunnen in een ideale situatie zorgen voor een verbinding met zo min mogelijk haperingen en vertragingen. Ook hier bieden zakelijke producten de beste opties.

Glasvezel, kabel, DSL, 4G en straalverbindingen voldoen over het algemeen aan deze kwaliteitsaspecten, satellietcommunicatie niet. Aanbieders geven vrijwel alleen een kwaliteitsgarantie voor hun aanbod op de grootzakelijke markt en dat is veelal op glasvezel gebaseerd. Wel kunt u als school bij sommige aanbieders inzicht krijgen via online rapportages van de prestaties van hun netwerk over de afgelopen periode.

Op de toekomst gericht

Om te voorkomen dat de school in de toekomst extra investeringen of omschakelkosten moet maken, is het slim om te kiezen voor een flexibel en toekomstvast aanbod dat garandeert dat de bandbreedtebehoefte over 3 tot 5 jaar daadwerkelijk geleverd kan worden.

De behoefte aan uploadbandbreedte neemt naar verwachting sneller toe dan de behoefte aan downloadbandbreedte. Een verbinding met symmetrische bandbreedte is hierop voorbereid en heeft de voorkeur. Lees ook het antwoord op de vraag: ‘Hoeveel capaciteit heeft mijn internetverbinding nodig?’.

Toegang tot applicaties

Maak afspraken met de internetprovider om er zeker van te zijn dat alle applicaties zijn toegestaan op de schoollocaties, zonder belemmeringen of beperkingen en tot de maximaal beschikbare bandbreedte.

Meer informatie en adviezen over de keuze en inrichting van de internetverbinding van uw school is te vinden in de ‘handreiking internetverbinding’. Deze bevat ook een rekenhulp om de in te kunnen schatten hoeveelheid bandbreedte de school nu en over 5 jaar nodig heeft. 

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie ‘Vraag & antwoord’.

Deel deze pagina: Waar moet ik op letten bij de keuze van een provider?

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail