Op sommige scholen zijn devices niet meer weg te denken uit het onderwijs. Misschien denkt u zelf ook wel na over de aanschaf en inzet van tablets, laptops of Chromebooks in de klas. Dan is het verstandig om gelijk het beheer goed in te richten.

Devices en Mobile Device Management: een één-tweetje

Wanneer leerlingen met devices werken in de klas, wilt u geen gedoe over apps die ze wel of niet mogen gebruiken tijdens de les. U wilt niet telkens de instellingen wijzigen op alle afzonderlijke devices. U wilt ook zicht houden op welke leerling op welk device is ingelogd. En als een device kwijt is, wilt u dit op afstand kunnen beveiligen. Software voor Mobile Device Management, oftewel MDM, helpt bij dit soort situaties.

Mobile Device Management: de verantwoordelijkheid op de juiste plaats

Met MDM legt u de verantwoordelijkheid voor het beheer van de devices op de juiste plaats vast in de organisatie.

Zo gebruikt de leerling het device, zonder dat er te veel opties zijn die afleiden van de opdracht. En de leraar kan de meestgebruikte instellingen zelf aanpassen, apps aan- of uitzetten en meekijken op het device van een leerling. De ict-coördinator regelt de meer ingewikkelde instellingen, koopt apps op bestuursniveau in en houdt zicht op het gebruik van de devices.

Hierdoor kan de leraar zich echt richten op het lesgeven, is de ict-coördinator geen onnodige tijd kwijt doordat dingen op school- of bestuursniveau efficiënt worden geregeld. En de schoolleiding verzekert zich van veilig en efficiënt gebruik van de devices.

Primair onderwijs Kornak in Uitgeest. Reportage voor gebruik Kennisnet artikelen. © Rodney Kersten / Kennisnet

Investeer in Mobile Device Management

De markt voor MDM-software kan groot en ingewikkeld lijken, waardoor u er als schoolbestuur misschien maar liever niet aan begint. Maar het is enorm zonde als devices in de kast liggen omdat het teveel gedoe en tijd kost om uit te zoeken hoe leraren ze in de les kunnen inzetten. Helaas is dat soms wel de realiteit wanneer devices worden aangeschaft zonder na te denken over het beheer ervan met MDM. Hierbij geldt: de tijd die u vooraf investeert, wint u later dubbel en dwars terug.

Een keuzehulp voor Mobile Device Management-software

Er zijn veel MDM-pakketten, allemaal met verschillende functionaliteiten. Grofweg gaat het om twee categorieën: beheer van de devices  – denk aan instellingen, apps en updates – en klassenmanagement – denk aan meekijken op de devices en het tijdelijk blokkeren van apps. De meeste MDM-software, die zich richt op het Nederlandse onderwijs, biedt beide opties, maar er zijn nuanceverschillen.

Wilt u aan de slag met MDM? Wij helpen scholen hier graag bij, onder andere met een praktische brochure over MDM-software. Na het lezen van deze brochure weet u:

Lees de brochure “Mobile Device Management: het beheer van mobiele devices in de klas” onderaan deze webpagina.

Podcast Mobile Device Management

Benieuwd naar praktijkverhalen rond het beheer van devices met MDM-software? Beluister de MDM-podcast! Daarin praten Els Booij en Koen van der Werf, experts bij Kennisnet op het gebied van innovatie en ict-infrastructuur, met leraar en ict-coördinator Sander Gordijn over MDM in de praktijk.

Deel deze pagina: Werken met mobiele devices in de klas? Kies voor Mobile Device Management

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail