Scholen kiezen steeds minder vaak voor een traditionele digibordopstelling met beamer, computer en bord. Vaker wordt de keuze gemaakt voor een touchscreen of een interactieve beamer. Maar wat zijn nu precies de verschillen waarmee u rekening moet houden?

Digitaal schoolbord

Een digitaal schoolbord bestaat altijd uit een bord met daarin verwerkte technologie (het is bijvoorbeeld elektromagnetisch), een beamer en een computer. De beamer projecteert het beeld van de computer op het digitale bord. Met behulp van een pen of soms een vinger bedient u de computer via het bord.

Digibord, touchscreen of interactieve beamer? Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen © Frank Muller/Hollandse Hoogte

Waar een digitaal bord een afschrijvingstermijn heeft van 8 tot 10 jaar is die van de projectorlamp aanzienlijk korter. Maar in een gemiddeld klaslokaal gaat de kwaliteit van de lamp na ongeveer twee jaar wel achteruit. Omdat de lamp een kostbaar onderdeel van het apparaat is, wordt deze vaak niet direct vervangen.

Stof en vuil kunnen bovendien op de lamp inbranden waardoor het zicht belemmerd wordt. Dan zijn er groepen leerlingen die met de leerkracht mee kijken op de monitor of waar het lokaal verduisterd moet worden om nog zicht op het bord te houden.

Een projector vraagt om regelmatig onderhoud. Wanneer u de filters maandelijks reinigt en de lamp niet laat branden wanneer het bord niet in gebruik is verlengt u de levensduur aanzienlijk.

Voordelen van een digitaal schoolbord

Nadelen van een digitaal schoolbord

Touchscreen

Een touchscreen is een groot scherm dat door toevoeging van technologie (bijvoorbeeld infrarood) interactief is gemaakt. Ook een touchscreen wordt aangestuurd door een (interne) computer.

Voordelen van een touchscreen

Nadelen van een touchscreen

Interactieve beamer

Een interactieve beamer is een geavanceerde projector die op korte afstand van de muur hangt. Het verschil met een digitaal schoolbord is dat je met een interactieve beamer op ieder oppervlak kunt projecteren. Een mat whiteboard heeft de voorkeur, maar een witte muur is ook mogelijk. Door de infraroodpen die communiceert met de interactieve beamer heeft u toch de interactie die u met een digibord zou hebben.

Voordelen van een interactieve beamer

Nadelen van een interactieve beamer

Deel Digibord, touchscreen of beamer? De voor- en nadelen op een rij

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • E-mail