In 2011 deed de Chromebook zijn intrede: de goedkope, snelle, onderhoudsarme laptop, met besturingssysteem Chrome OS, en een sterke focus op onderwijs. Door deze voordelen is de Chromebook een populair device in het onderwijs. Maar wat is een Chromebook eigenlijk?

De eigenschappen van een Chromebook

Een Chromebook is een laptop, maar dan volledig webbased. De meeste modellen beschikken tegenwoordig over een touchscreen. Een Chromebook is snel in gebruik, mede door het slanke besturingssysteem Chrome OS. Alle processen verlopen voornamelijk via internet; u werkt voortdurend in de cloud, met de mogelijkheid om data als documenten en mails offline op te slaan. Met Chrome OS is het ook mogelijk om Android- en Linux-apps te installeren, maar de focus ligt op applicaties via internet. Dit wordt ook wel Software as a Service, of SaaS genoemd.

Om Chromebooks te kunnen gebruiken op school, is een professionele wifi- en internetverbinding essentieel. Zonder wifi heeft u niets aan een Chromebook. Ondanks dat de apps voor tijdelijke data wel vaak gebruik maken van het cachegeheugen van de Chromebook, het blijft een device dat grotendeels afhankelijk is van internet.

Met Chromebooks wordt standaard de G Suite omgeving geleverd. Deze omgeving levert een online officeomgeving/cloudoffice-omgeving & beheermogelijkheden voor devices en gebruikers. Zonder G Suite-omgeving kunt u niet inloggen op een Chromebook, tenzij de leerlingen gebruikmaken van een generiek Gmail-account, wat ongewenst is op allerlei vlakken.

Welke cloudomgeving?

Chromebooks maken standaard gebruik van G Suite for Education: een breed scala aan (gratis) applicaties in een aparte suite voor het onderwijs waarmee u teksten verwerkt in Google Docs, presentaties ontwerpt in Google presentaties en spreadsheets uitwerkt in Google Spreadsheets. Daarnaast biedt de suite SaaS-applicaties voor onder andere mail, agenda en videogesprekken.

Een extra applicatie in de suite is Classroom. In deze app kunnen leerlingen zien welke opdrachten ze moeten maken, en opdrachten inleveren. Leraren zien wie de opdrachten al heeft ingeleverd en kunnen direct feedback geven. In deze suite vindt een gedeelte van het online klassenmanagement plaats.

Werken dan alleen Google-producten op een Chromebook? Zeker niet! Ook andere suites als Office 365 werken op een Chromebook, mits de applicaties via internet benaderd worden. Impliciet betekent dit dat er binnen het bestuur 2 cloudomgevingen ‘naast elkaar leven’, dit maakt beheer ervan complex.

Digitale leermiddelen op een Chromebook

In de dagelijkse praktijk wilt u dat uw huidige en nieuwe leermiddelen eenvoudig te gebruiken zijn. Flexibiliteit is daarbij belangrijk. Een leermiddel moet daarom bruikbaar zijn op uw Chromebooks.  Via de Chrome-browser kunt u deze digitale leermiddelen gebruiken, mits ze via het internet te benaderen zijn.

Wanneer applicaties niet via internet te benaderen zijn, is er de mogelijkheid om dit op te vangen met een beschikbare Android-app. Eventueel kan een Linux-applicatie een alternatief zijn. Echter, dit vraagt extra expertise op beheerniveau. Dit is niet aan te raden, daarom is het verstandig om het installeren Linux-applicaties te blokkeren in de beheeromgeving.

Let op: specialistische randapparatuur, zoals meetapparatuur bij wiskunde en natuurkunde, werken in veel gevallen niet op een Chromebook. Bekijk daarom of het gebruik van deze randapparatuur een vereiste is bij de keuze van een device.

In de dagelijkse praktijk wilt u dat uw huidige en nieuwe leermiddelen eenvoudig te gebruiken zijn. Flexibiliteit is daarbij belangrijk. Een leermiddel moet daarom bruikbaar zijn op uw Chromebooks. © iStock

Het beheer van een Chromebook

G Suite for Education maakt onderscheid tussen gebruiker en device. Wanneer u gebruik maakt van G Suite, kunt u in de admin-omgeving regelen waar gebruikers toegang toe hebben, en welke applicaties van de suite zij kunnen gebruiken.

Voor het wijzigen van instellingen op het device zelf heeft u een device-licentie (Google Chromebook management console for Education) nodig, die u extra moet aanschaffen. Dit is nodig om onder andere een veilige toetsomgeving te realiseren, zodat leerlingen bijvoorbeeld geen extra tabbladen kunnen openen in de internetbrowser. Wanneer u de Chromebooks volledig ‘onderwijsgeschikt’ wilt maken, is deze licentie onmisbaar.

Voor- en nadelen van Chromebooks

Wat zijn de voor- en nadelen van Chromebooks?

De voordelen:

De nadelen:

Privacy en Google

In opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een DPIA uitgevoerd op Google G Suite for Education. Door middel van een Data Protection Impact Assesment  (DPIA) worden de risico’s van verwerking van persoonsgegevens in kaart gebracht. Uit dit onderzoek blijkt dat er op meerdere aspecten privacyrisico’s kleven aan het gebruik van Google G Suite for Education. Om Google G Suite for Education te blijven gebruiken, moeten scholen een aantal handelingen uitvoeren.

Conclusie

Met de aanschaf van een Chromebook heeft u een redelijk complete laptop voor uw onderwijs. Ook koppelt u de Chromebook eenvoudig met uw bestaande of toekomstige cloudomgeving. Daardoor is de Chromebook een belangrijke schakel geworden in de complete ict-infrastructuur. Maar de Chromebook komt pas echt tot zijn recht in een omgeving waar aandacht is voor de overige ict-schakels. Het is daarbij erg belangrijk dat uw ict-afdeling het beheer en de internetverbinding op orde heeft. Ook moet u goed hebben nagedacht over de koppeling met uw leermiddelen.

Tot slot is het belangrijk dat de privacy van leraar en leerling voorop staat. Heeft u dit op orde? Dan kan de Chromebook een goed device zijn voor uw onderwijs. Maar wees u ook zeker bewust van de mogelijke invloed van Google op uw onderwijs. Meer hierover leest u in het artikel ‘Er is meer dan Google – onderwijs het digitale alternatief.

Deel deze pagina: Aan de slag met Chromebooks? Dit moet u weten

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail