Maakt uw school gebruik van software of een app waarbij persoonsgegevens worden opgeslagen op een Britse server? Of heeft een Brits bedrijf toegang tot de persoonsgegevens van uw school? Doordat de AVG niet meer van toepassing is in het Verenigd Koninkrijk, is het voor uw school – afhankelijk van uw situatie – wellicht belangrijk dat u goede en nieuwe afspraken maakt met uw Britse leveranciers.

Mogelijke gevolgen voor scholen

In de Brexitdeal van 24 december 2020 staat dat tot 1 mei 2021 de doorgifte van persoonsgegevens nog op dezelfde manier mag plaatsvinden als voorheen, mits het Verenigd Koninkrijk de regels voor bescherming van persoonsgegevens niet verandert. Deze termijn wordt mogelijk verlengd tot 1 juli 2021.

Het is nog onbekend op welke manier doorgifte van persoonsgegevens naar het Verenigd Koninkrijk daarna kan plaatsvinden. Als de Europese Commissie tegen die tijd een adequaatheidsbesluit heeft genomen, dan hoeft u geen extra afspraken met uw leveranciers te maken.

Als er geen adequaatheidsbesluit voor het Verenigd Koninkrijk wordt genomen, dan is actie wel vereist.

Vlag Europese Unie en Verenigd Koninkrijk
De Brexit is een feit; het Verenigd Koninkrijk is uit de Europese Unie getreden. Dit betekent ook dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) komt te vervallen voor het Verenigd Koninkrijk. © I-stock

Advies

Ons advies is om goed stil te staan bij de mogelijke consequenties van de Brexit voor uw school. Wat u sowieso kunt doen is het volgende:

Wanneer hoeft u niets te regelen?

Er zijn ook situaties waarin u als school niet hoeft te regelen:

Blijf op de hoogte

Zorg dat u op de hoogte blijft van de Brexit en mogelijke gevolgen voor uw school. Raadpleeg onderstaande bronnen voor de actuele ontwikkelingen:

Deel deze pagina: Brexit een feit: dit zijn de mogelijke gevolgen voor uw school

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail