Verschillende organisaties in Nederland helpen het onderwijs en bieden informatie nu de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne op gang is gekomen. Stichting LOWAN speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in het ondersteunen van onderwijs aan nieuwkomers. 

Het thema ‘oorlog en vrede’ in de klas 

Het thema oorlog leeft op dit moment in de klas. Hoe behandelt u dit thema? Waar vindt u lesmateriaal over de achtergronden van deze oorlog? Welk nieuws is echt, wat is nep en hoe is het te herkennen? Op 2 speciale pagina’s op Wikiwijs staat lesmateriaal over oorlog en vrede.  

Bekijk lesmateriaal ‘Oorlog en vrede’ voor basisonderwijs

Bekijk lesmateriaal ‘Oorlog en vrede’ voor voortgezet onderwijs

Deze pagina’s bevatten open leermateriaal of links naar dit materiaal. Dit materiaal is vrij te gebruiken.

Ondersteuning en lesmateriaal voor nieuwkomers 

Nederland bereidt zich voor op de komst van 50.000 vluchtelingen. Naar schatting 15.000 tot 25.000 daarvan zijn kinderen. Dat is een enorme uitdaging voor het onderwijs. LOWAN ondersteunt scholen hierbij. 

Ga naar de website van LOWAN

Bekijk open lesmateriaal op Wikiwijs voor nieuwkomers (algemeen)

Gesprek over desinformatie 

Onlangs is een lespakket gemaakt over het herkennen van desinformatie en nepnieuws. Het pakket is niet specifiek gericht op oorlog en vrede, maar kan in deze situatie wel van toegevoegde waarde zijn bij het gesprek in de klas.

Ga naar de pagina over desinformatie

Meer informatie 

Lees meer informatie op de website van de Rijksoverheid over de opvang van Oekraïense vluchtelingen, ook over het onderwijs voor kinderen. Ook de PO-Raad en VO-raad hebben informatie over onderwijs aan Oekraïense vluchtelingen.  

Deel deze pagina: Digitaal lesmateriaal over oorlog en vrede

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail