Wilt u voordat u luistert, wat meer lezen over de inhoud van deze podcast-aflevering? Onderstaand een korte impressie.

Grote cloudplatforms verantwoord benutten

Hoe vergelijkbaar is het aanbod van grote cloudplatforms? We onderscheiden aanbieders van cloudbouwstenen en ‘kant-en-klare’ producten zoals Office 365 of Google’s Gsuite. Op de ‘bouwstenenmarkt’ is concurrentie zichtbaar, onder andere gestimuleerd door GAIA-X: een interessant Europees initiatief. Maar wat houdt dat in?

Intussen worden cloud office-platforms in Nederland doorgelicht met DPIA’s: een Data Protection Impact Assessment. Maar wat houdt zo’n assessment in en wat levert dat concreet op?

Veiligheid afhankelijker van gedrag dan technologie

Onderzoek door de Algemene Rekenkamer wijst uit dat bewindslieden voor uitwisseling van vertrouwelijke informatie onveilige apps gebruiken. Denk aan Whatsapp of privé e-mailaccounts. Waarom gebeurt dat? En hoe overtuigen we gebruikers, waaronder ook leraren en onderwijsbestuurders, om hun gedrag aan te passen en veilig ingerichte apps te gebruiken?

Storingen in belangrijke systemen van universiteiten en GGD’s

Onze afhankelijkheid van digitale systemen neemt steeds verder toe. Waarom zijn digitale systemen niet betrouwbaarder ingericht? En hoe vinden we de juiste balans tussen acceptabele risico’s en een realistisch niveau van investeringen?

Beluister de podcast

Abonneer u ook via Apple Podcasts, Spotify of uw favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.

Deel deze pagina: Tech-podcast over cloudplatforms, veilig technologiegebruik en storingen in belangrijke systemen

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail