Dit zijn de 10 oplossingen die het meest genoemd werden door leden van de Kennisnet LinkedIngroep:

Er zijn veel handige manieren om informatie online met je leerlingen te delen © Werry Crone/Hollandse Hoogte

1. Facebook

Ondanks privacybezwaren wordt Facebook door mensen uit het onderwijs genoemd als middel voor het delen van informatie met de klas. Moeten je leerlingen dan ook je 'vrienden' worden? Nee, weet groepslid Linda Vonhof: "Je maakt eerst een groep aan, hiervoor moet je één 'vriend' gebruiken, die je later weer kunt  verwijderen. Bij 'instellingen' vind je dan de link naar deze Facebookgroep en deze deel je vervolgens met leerlingen." Vind je die omweggetjes te lastig, dan kun je ook een Facebookaccount aanmaken dat je alleen als docent gebruikt, en niet privé.

Groepslid Rob Bosch is een van de deelnemers aan de discussie die waarschuwen voor het gebruik van Facebook: "Als een dienst gratis wordt geleverd, dan ben je zelf waarschijnlijk het product waaraan het geld wordt verdiend. Scholen moeten echt beter letten op de privacy van leerlingen."

2. Edmodo

Edmodo is een soort kruising tussen Facebook en LinkedIn, maar dan speciaal voor het onderwijs. In Edmodo is het heel eenvoudig om virtuele klassen aan te maken, leerlingen en studenten uit de nodigen en informatie te delen.

3. Moodle

Moodle is een van de meestgebruikte elektronische leeromgevingen ter wereld, speciaal gericht op online leren. Je kunt er complete lessen in zetten en leerlingen toevoegen. Liefhebbers kunnen zelfs meebouwen aan Moodle en nieuwe features toevoegen.

4. Google Drive en Google Docs

Google Drive is simpelweg een online harde schijf, waarop je ook met verschillende gebruikers bestanden kunt delen. In Google Docs kunnen verschillende gebruikers samen aan bestanden werken. "In combinatie met Skype of Google Hangouts heb je de mogelijkheid om met een paar deelnemers te overleggen", tipt groepslid Frank Beulen. "Werkt prima en kost niets!"

5. Dropbox

Dropbox is een toepassing voor opslag van bestanden in de cloud, waarbij bestanden ook gedeeld kunnen worden met anderen. Niet specifiek bedoeld voor het onderwijs, maar wel erg bruikbaar volgens leden van de LinkedIngroep.

6. Wikispaces Classroom

Wikispaces Classroom is een elektronische leeromgeving in de cloud, waar leerlingen in groepen kunnen werken aan opdrachten. Lid Bart Duijvelshoff: "Een extra gave feature is dat je bij groepswerk heel eenvoudig de deelnemers kunt selecteren en dan in kleur een overzicht krijg van de bijdrage die iedereen geleverd heeft. Dat heeft Google Docs bijvoorbeeld niet."

7. Blendspace

Blendspace is een mooie manier om online lessen te maken. Typ een onderwerp naar keuze in, en Blendspace zoekt er zelf suggesties voor lesmateriaal bij uit diverse bronnen, zoals YouTube. "Het aanmaken van klassen is heel eenvoudig. Studenten en leerlingen kunnen reageren en vragen stellen", zegt Wouter van der Toorn. "En ik heb inzage in wanneer welke studenten naar het materiaal gekeken hebben."

8. Yammer

Yammer is een besloten sociaal netwerk, bedoeld om teams te laten samenwerken aan projecten. Maar zie een schoolklas als een team, en je bent in business.

9. Office 365

In Office 365 (één pakket met onder andere Word, Excel, Outlook en PowerPoint) kun je ook werkgroepen maken en bestanden delen. Je hebt er zelfs een soort eigen, besloten YouTube ('Office Video') om je filmpjes te vertonen.

"Dit is een schoolbrede oplossing", zegt groepslid Daniël van Wijgerden. "Ik kom als adviseur ict & onderwijs veel op scholen waar individuele docenten allerlei eigen omgevingen maken. En ik zie nog te vaak docenten stoeien met het aan elkaar knopen van verschillende oplossingen. Terwijl zij hun tijd eigenlijk zouden moeten steken in het maken van de didactische inhoud. Een schoolbrede oplossing maakt het beheer een stuk makkelijker."

10. Karoshi server

De favoriete oplossing van groepslid Rob Bosch. De Karoshi server kan alles (of in elk geval: veel) wat bovenstaande oplossingen óók kunnen, maar het grote voordeel is: je hebt de server in je school staan, fysiek of in elk geval in je datacenter. Dus niet in de cloud of op een onbestemde plek in Amerika of India.

"Wat ik maar niet begrijp, is waarom scholen zo makkelijk de gegevens van hun leerlingen aan grote profileringsbedrijven overdragen, zoals Facebook, Google en andere", zegt Bosch.

Wikiwijs

Ook Kennisnet biedt een handige tool: Wikiwijs. Daar kun je leerlingen zelf een arrangement laten maken. Bijvoorbeeld een mooie presentatie met afbeeldingen, documenten, pdf-bestanden, enzovoort. Die kun je dan delen met klasgenoten. Iedereen kan zich aanmelden met zijn school- of Entree-account.

Word ook lid van de Kennisnet LinkedIngroep en lees de hele discussie terug. Je kunt nog steeds meedoen aan de discussie.

Rob Voorwinden is freelance journalist.

Deel 10 x hoe scholen informatie delen met leerlingen

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug