Heb jij de kennis en vaardigheden om onderzoek te doen naar beleid en daarover te adviseren? Ben jij degene die complexe onderwijsvraagstukken begrijpelijk kunt maken? Kom dan je afstudeerstage doen bij het Team Technologische Innovatie: start je eigen onderzoek, breid je expertise uit én zet je kennis in voor het onderwijs in Nederland.

Wie zijn wij?

Kennisnet is de publieke organisatie voor onderwijs en ict voor po, vo en mbo. We zorgen voor een landelijke ict-basisinfrastructuur, geven advies en delen onze kennis met de sectoren. Samen met de sectorraden en SIVON stellen we het onderwijs in staat zijn ambities te realiseren met ict. Wij richten ons niet op één individuele school of docent, maar op alle scholen en besturen. En het ministerie van OCW, sectorraden en andere landelijke organisaties. Jouw impact reikt dus heel ver.

Kennisnet is gevestigd in Zoetermeer en er werken ongeveer 110 professionals. Je komt te werken in het Team Technologische Innovatie. Een klein team dat bestaat uit 3 medewerkers.

Team Technologische innovatie

Technologie wordt constant ontwikkeld en biedt steeds nieuwe mogelijkheden. Ons team helpt schoolbesturen en ict-verantwoordelijken om grip te houden op die technologische ontwikkelingen. Wij bieden inzicht en handvatten om nieuwe tech in te zetten bij het realiseren van onderwijsambities, zodat zij zelf weloverwogen keuzes maken.

De technologieën waar wij momenteel op focussen zijn Artificial intelligence, Internet of things (IoT), de ontwikkeling van interfaces (bijvoorbeeld virtual / augmented / mixed reality interfaces of sociale robots) en het vertrouwen in de digitale wereld.

Wat ga je doen?

Je biedt inzicht in het proces hoe technologische innovatie wordt opgenomen in schoolpannen bij het po, vo en mbo. Je richt je daarbij op de onderwijskundige toepassing van technologieën. Je inventariseert vragen en wensen van scholen van alle drie sectoren op dit gebied. Vervolgens vertaal je de uitkomsten naar adviezen over mogelijke interventies die Team technologische Innovatie kan doen om dit te verbeteren. De adviezen moeten landelijk toepasbaar zijn.

De vragen die wij hebben zijn:

1. Hoe organiseren scholen op dit moment technologische innovatie (proces)? Welke denkmodellen en methodieken worden in de praktijk gebruikt? Wat zijn de randvoorwaarden om hier überhaupt mee bezig te kunnen zijn en hoe bieden scholen dat momenteel?

2. Hoe worden plannen voor de komende jaren vastgelegd in een schoolplan (product)? Op welke manier wordt het thema aangeraakt in bestaande schoolplannen als het niet specifiek wordt benoemd?

3. Wat zijn evidence based denkmodellen en methoden over technologische innovatie die bruikbaar zijn voor po, vo en mbo en in hoeverre wordt daar al gebruik van gemaakt?

4. Wat kan Kennisnet (en met name Team Technologische Innovatie) doen om de ict-verantwoordelijken te ondersteunen bij het beter inbedden van technologische innovatie in het schoolplan, rekening houdend met onze positie als neutrale partij, onze missie & visie, onze doelgroep en hun behoeften, en de expertise en aanpak die wij hebben vanuit ons team?

Wij verwachten op basis van de antwoorden op deze vragen:

1. Een rapport met een analyse van de onderzoeksbevindingen

2. Concrete aanbevelingen voor Team Technologische Innovatie:

a. Welke diensten of producten kunnen wij ontwikkelen?

b. Wat kunnen wij organiseren en hoe doen we dat?

Deze vragen helpen je op weg om je eigen onderzoeksopzet vorm te geven. Je doet daarbij literatuuronderzoek naar evidence based theorieën en modellen en doet onderzoek in de praktijk. Je hebt hiervoor contact met ‘het onderwijsveld’ en experts binnen en buiten onze organisatie. Je werkt nauw samen met het Team Technologische Innovatie.

Wie zoeken we?

In deze universitaire stage zet je jouw onderzoek- en adviesvaardigheden volop in. Je bent analytisch en kunt complexe zaken inzichtelijk maken. Je bent praktisch, zelfstandig en houdt van afwisseling. Daarnaast ben je communicatief vaardig. Of je nu een bestuurder, een docent of een collega tegenover je hebt; jij weet door de juiste toon aan te slaan waardevolle informatie te verzamelen. En net zo belangrijk: je bent in staat om de informatie van al deze verschillende partijen en belangen samen te brengen. Zo kom je tot adviezen die goed zijn voor de hele sector.

Verder:

– Ben je beschikbaar voor 0,8 FTE voor de duur van 6 maanden, startdatum in overleg.

– Heb je een technische afstudeerrichting in bijvoorbeeld Bedrijfskunde of Bestuurskunde.

– Heb je interesse in onderwijs, technologie en innovatie.

Wat krijg je hiervoor terug?

Veel! Kennisnet is een fascinerende omgeving en staat nooit stil – net als het onderwijs. Team Technologische Innovatie is een betrokken en open team van experts op het gebied van technologische innovaties. Vanuit dit team krijg je een begeleider. Je wordt op weg geholpen met contactpersonen en daarna kan je zelfstandig aan de slag. Het hele team leest mee met het adviesrapport. Een goede discussie ga je daarbij niet uit de weg.

Verder kun je rekenen op:

– Een stagecontract voor de duur van 6 maanden.

– Een stagevergoeding van € 550,- bruto per maand op basis van een 40-urige werkweek.

– Een inspirerende werkomgeving in de Dutch Innovation Factory.

Past deze uitdaging helemaal bij jou?

We zien jouw motivatiebrief en cv graag vóór 31 augustus 2022 tegemoet via Els Booij, Adviseur Technologische Innovatie: e.booij(vervang deze tekst met @ teken)kennisnet.nl

De procedure bestaat uit twee gesprekken. Het eerste gesprek is met één van onze collega’s uit het Team Technologische Innovatie. Deze is bedoeld om jouw kwaliteiten in beeld te brengen. Het tweede gesprek is met het hele Team Technologische Innovatie (in totaal 3 collega’s). Dit gesprek is bedoeld om te bepalen of je goed in het team past.