Nederlandse tieners gaan massaal van Facebook af

Uit onderzoek van Global Web Index, zoals gepubliceerd op Nu.nl blijkt dat Nederlandse tieners tussen de 16 en 19 jaar massaal overstappen van Facebook naar andere sociale netwerken als Vine en Instagram. De brochure Sociale media op school laat ook voorbeelden van deze andere sociale media zien.

Inspiratievolle voorbeelden voor sociale media in de les

De brochure staat boordevol tips. Zo lees je onder andere over het volgende:

 • Facebook = Liken en leren
  Online huiswerkbegeleiding, het posten van foto's en teksten over lesstof en het gezamenlijk maken van een werkstuk: Facebook kan docenten en leerlingen een nieuwe leeservaring bieden. Je leest tips over hoe je eenvoudig aan de slag kunt met Facebook in je lessen.
 • Instagram in de klas
  Start een fotoproject in de klas en gebruik Instagram als socialmediatool om het resultaat te presenteren. 6 ideeën die leerlingen uitdagen creatief bezig te zijn met fotografie.
 • Twitter als sociaal spinnenweb
  Tips over hoe je Twitter bijvoorbeeld kunt inzetten in de communicatie met leerlingen of hen interessante zoekopdrachten laat uitvoeren.
 • Met smartphones worden lessen leuker
  Het gebruik van mobieltjes in de klas is voor veel leraren nog onacceptabel, omdat het afleidt van de lesstof. Je leest advies over hoe smartphones juist kunnen worden ingezet voor lesdoeleinden door leerlingen er op een verantwoorde manier gebruik van te laten maken. Bovendien heeft het praktische voordelen: je hebt toegang tot het internet, sociale media en apps zonder dat er een computerlokaal beschikbaar hoeft te zijn.
 • Tijd voor community management!
  Stel: je wilt als school zichtbaar zijn op Twitter, Instagram of Facebook. Hoe leid je dat in goede banen? In 5 stappen leer je hoe je community management kunt opzetten.
 • Eerste hulp bij tienertweets
  Wat kan een school doen als Twittergedrag van tieners uit de hand loopt? Volg het stappenplan voor eerste hulp bij tienertweets.
 • Ouderbetrokkenheid 2.0
  Ouders hebben een grote invloed op de ontwikkeling van hun kinderen. Hoe meer ze betrokken zijn bij school, hoe beter hun kind het zal doen. Hoe kun je die betrokkenheid stimuleren? Sociale media blijken een handig instrument.

Nadruk op de mogelijkheden van sociale media

De brochure is verschenen om de nadruk te leggen op de mogelijkheden die sociale media bieden voor het onderwijs. Dat is als gevolg van het onderzoeksrapport 'Samen leren - tieners en sociale media' dat tegelijkertijd is verschenen. Daaruit is gebleken dat sociale media wel degelijk kansen bieden voor jongeren en het onderwijs, ondanks dat sociale media af en toe negatief in het nieuws komen.

Uit het onderzoekrapport blijkt bijvoorbeeld dat jongeren veel leren via sociale media en creatief en ondernemend omgaan met YouTube, Twitter en Facebook. Zij zetten deze media actief in bij het leren. Bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk en communiceren met klasgenoten. Maar ze zetten sociale media ook in op school om betere schoolresultaten te behalen.

Abonneren op toekomstige publicaties over mediawijsheid

Wil je voortaan de nieuwste publicaties over mediawijsheid en onderwijs van Kennisnet ontvangen? Laat dan hieronder je gegevens achter. Bij nieuw te verschijnen publicaties brengen wij je via e-mail op de hoogte.

Abonneren
Sector
Beoordeel dit bericht:
Kun je aangeven waarom je deze informatie niet waardevol vindt?

Reacties (0)

Er kan niet gereageerd worden op dit artikel.