Toenemend tabletgebruik door jonge kinderen

De gids 104 leerzame apps en sites is een antwoord op het toenemend tabletgebruik door jonge kinderen en de wildgroei aan educatieve apps en sites. Zo blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media 2013 bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de 3-jarigen op een tablet speelt. Ouders zijn daarbij positief over het mediagebruik van hun kinderen. Ze vinden het mediagebruik goed voor de ontwikkeling van hun kind en voor later op school.

Typen apps en sites

De apps en sites die in de gids worden beschreven richten zich op de volgende categorieën:

  • lezen
  • schrijven
  • rekenen
  • creativiteit
  • doe-het-zelf-filmpjes

Zo leren leerlingen van 5 tot 8 jaar met de app Letterschool letters schrijven en met Kenny leren ze schrijfbewegingen. Met leesapps als RomPomPom en Juf Jannie leren kinderen lezen door het gebruik van fonetische uitspraak en klankzuivere korte woorden. Met crea-apps als Just Colors ontwikkelen leerlingen kleurbegrip.

Manieren van mediagebruik

De gids geeft naast alles apps en sites ook een overzicht van de manier waarop kinderen in verschillende leeftijdscategorieën media gebruiken. Zo wordt een overzicht geboden van kinderen van 0 tot 4 jaar, 5 tot 6 jaar en 7 tot 8 jaar oud. Daarbij wordt antwoord gegeven op de volgende vragen:

  • Mediagebruik: kunnen de kinderen samen of alleen aan de slag?
  • Mediatype: maken ze gebruik smartphones, tablets, televisie en/of computers?
  • Vaardigheden: wat kan een zelf kind al op een bepaalde leeftijd?

Tips voor kwaliteitsbeoordeling

Tot slot geeft de gids 104 leerzame apps en sites een aantal tips waarmee je als leerkracht of ouder websites en apps kunt beoordelen op kwaliteit. Daarbij draait het om vormgeving, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Download de gids 104 leerzame apps en sites (pdf)

Bekijk ook de brochure 83 creatieve apps en sites voor leerlingen van 7 tot 12 jaar.

Beoordeel dit bericht:
Kun je aangeven waarom je deze informatie niet waardevol vindt?

Reacties (8)

Er kan niet gereageerd worden op dit artikel.

Gravatar van Kim Kim
Dit is een heel interessante gids, ik zie dat hier heel veel werk en research aan vooraf gegaan is en vind het een prachtig initiatief om dit online te zetten! Ik vind het alleen jammer dat er geen enkele app voor Windows 8 wordt vernoemd of aanbevolen. Als ICT-leerkracht is het mijn taak om op school de Windows 8.1 tablet te introduceren in alle klassen van het eerste leerjaar tot het zesde leerjaar (België). Ik ben dus voortdurend op zoek naar leuke apps voor iedere leeftijdsgroep. Ik ben er mij van bewust dat er voor Windows-apps nog een beperkt aanbod is, maar aangezien dit zal groeien en er ook steeds meer mensen Windows 8 tablets gebruiken, zou het zeer welkom zijn als daar in uw brochure toch aandacht aan besteed kan worden.
Gravatar van sukran sukran
hallo,

nu ik de reacties lees twijfel ik aan de tablet die ik ga aanschaffen, ik wil leerzame apps omdat de tablet voor de kinderen is, wat is het advies? i pad? of zijn anderen net zo geschikt?
Gravatar van Yvonne Yvonne
Beste Guido, komt er ook een herziening van de lijst van apps? Ik zou je graag willen attenderen op een nieuwe app voor Aanvankelijk Lezen. Deze is tot nu toe alleen voor iPad geschikt, een digibord-versie is in ontwikkeling.
@Ann em Rob. Het probleem met Android is dat het geen volledig stabiel systeem is voor alle mogelijke tablets die op Android draaien. Hierdoor kun je nooit garanderen dat het op ieders tablet zal werken. Dat heeft als gevolg dat je er als ontwikkelaar eigenlijk geen geld voor kunt vragen en dus - als je toch iets van je investering wilt terugverdienen - geen andere keuze hebt dan advertenties toe te laten in je app. Voor jonge kinderen is dat niet heel wenselijk....
Gravatar van Rob Nihot Rob Nihot
De meeste apps zijn helaas geschikt voor een Ipad of Iphone. Ik heb een tablet van Acer, een Iconia 510 , met Windows 8. Wil graag gebruikerservaringen opdoen als ict'er op een basisschool. Gaan binnenkort naar www.basispoort.nl Hier komen we in de cloud, dat betekent dat we software gaan gebruiken die door Mac niet wordt ondersteund omdat deze programma's werken met Flash van Adobe. Wat is nu zinvol om te doen?
Gravatar van Ann Ann
Ik vind het erg jammer dat zo veel van de apps die vermeld staan in het document alleen maar IPad en IPhone zijn (en betaald). Zijn er voor Android dan echt zo weinig goede apps voor kinderen?