Toenemend tabletgebruik door jonge kinderen

De gids 104 leerzame apps en sites is een antwoord op het toenemend tabletgebruik door jonge kinderen en de wildgroei aan educatieve apps en sites. Zo blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media 2013 bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de 3-jarigen op een tablet speelt. Ouders zijn daarbij positief over het mediagebruik van hun kinderen. Ze vinden het mediagebruik goed voor de ontwikkeling van hun kind en voor later op school.

Typen apps en sites

De apps en sites die in de gids worden beschreven richten zich op de volgende categorieën:

  • lezen
  • schrijven
  • rekenen
  • creativiteit
  • doe-het-zelf-filmpjes

Zo leren leerlingen van 5 tot 8 jaar met de app Letterschool letters schrijven en met Kenny leren ze schrijfbewegingen. Met leesapps als RomPomPom en Juf Jannie leren kinderen lezen door het gebruik van fonetische uitspraak en klankzuivere korte woorden. Met crea-apps als Just Colors ontwikkelen leerlingen kleurbegrip.

Manieren van mediagebruik

De gids geeft naast alles apps en sites ook een overzicht van de manier waarop kinderen in verschillende leeftijdscategorieën media gebruiken. Zo wordt een overzicht geboden van kinderen van 0 tot 4 jaar, 5 tot 6 jaar en 7 tot 8 jaar oud. Daarbij wordt antwoord gegeven op de volgende vragen:

  • Mediagebruik: kunnen de kinderen samen of alleen aan de slag?
  • Mediatype: maken ze gebruik smartphones, tablets, televisie en/of computers?
  • Vaardigheden: wat kan een zelf kind al op een bepaalde leeftijd?

Tips voor kwaliteitsbeoordeling

Tot slot geeft de gids 104 leerzame apps en sites een aantal tips waarmee je als leerkracht of ouder websites en apps kunt beoordelen op kwaliteit. Daarbij draait het om vormgeving, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Download de gids 104 leerzame apps en sites (pdf)

Bekijk ook de brochure 83 creatieve apps en sites voor leerlingen van 7 tot 12 jaar.

Beoordeel dit bericht:
Kun je aangeven waarom je deze informatie niet waardevol vindt?

Reacties (0)

Er kan niet gereageerd worden op dit artikel.